Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας: ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Είναι επίκαιρο το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος τόσο από τη λειτουργία των μεταλλείων της Χαλκιδικής, όσο και από την ιδιωτικοποίηση και εκμετάλλευση του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό. Και στις δύο περιπτώσεις τίθεται το ζήτημα της ασυμβατότητας της προστασίας ταυτόχρονα του περιβάλλοντος και της εργασίας.

Τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ ή καλύτερα ΜΜΔ (Μέσα Μαζικής Διαστρέβλωσης) και η Καναδέζικη εταιρία Eldorado Gold, ισχυρίζονται ότι η μη-λειτουργία των μεταλλείων στις Σκουριές της Χαλκιδικής θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας και θα βάλει φραγμό στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Την ίδια ακριβώς λογική υιοθετούν οι ίδιοι φορείς, για όσους αντιδρούν στην τσιμεντοποίηση και στην περιβαλλοντική καταστροφή που απειλείται από την ενεργοποίηση της «επένδυσης» της εταιρίας L-Development της οικογένειας Λάτση και των αραβικών κεφαλαίων στο χώρο του Ελληνικού.

Η αλήθεια όμως σε σχέση με τις συνέπειες που θα έχουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας οι αποικιακής έμπνευσης «επενδύσεις» είναι τελείως διαφορετική.

Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ, θα δημιουργηθούν πάνω στην καταστροφή της μικρής και μεσαίας εμπορικής επιχείρησης. Η μισθωτή εργασία και η αυτοαπασχόληση θα πληγούν δραματικά ενώ αλυσίδες διεθνών επιχειρήσεων θα κερδίσουν τη μάχη του ανταγωνισμού στη νέα πόλη. Αντίστοιχα με τον κλάδο του εμπορίου αναμένεται να πληγεί και ο κλάδος της αναψυχής, καθώς οι νέες επιχειρήσεις θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Οι απόψεις μας αυτές τεκμηριώνονται πλήρως από εμπεριστατωμένη μελέτη της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ και του ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ εκτεταμένη περίληψη της οποίας επισυνάπτουμε με το παρόν κείμενο.

Τα στοιχεία που αφορούν στην περιβαλλοντική καταστροφή, στην υποβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την καταστροφή των αρχαιολογικών μνημείων και ευρημάτων και τελικά στην οικονομική υποβάθμιση της περιοχής, αποδεικνύονται απόλυτα από αυτή τη μελέτη, την οποία κανένας επίσημος φορέας δεν έχει επιχειρήσει να αντικρούσει. Η μοναδική αντίδραση είναι η αποσιώπηση.

Την ίδια στιγμή σε ότι αφορά την «επένδυση» στις ΣΚΟΥΡΙΕΣ, η εταιρία Eldorado Gold απειλεί με απώλεια 600 θέσεων από τα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής αν δεν εκδοθεί ως τις 25-9- 2017 η άδεια εγκατάστασης που απαιτείται, χωρίς να αναφέρεται στην τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ούτε καν στην τήρηση των όρων της λεόντειας και αποικιακής σύμβασης που η ίδια έχει υπογράψει!!

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια σε σχέση με την περιβαλλοντική καταστροφή, τις θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής;

Σε μελέτη που έγινε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επισημαίνεται ότι:

• Θα υπάρξει ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία θα προκαλείται από τόνους δυναμίτη (φουρνέλα) που θα ανατινάζουν συνεχώς τα θειούχα πετρώματα που έχει η περιοχή και θα σηκώνονται σύννεφα τοξικής θειούχας σκόνης σε ασύλληπτα μεγέθη. Μόνο στις Σκουριές 3116 τόνοι ανά ώρα,!!

• Η τοξική θειούχα σκόνη που θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα θα επικάθεται διαρκώς στην γη, στις θάλασσες και στα νερά, θα μολύνει τα πάντα. Η σκόνη θα κάνει την βροχή όξινη και τα τοξικά αυτά νερά θα μεταφέρονται μέσω των χείμαρρων στην θάλασσα.

• Η περιοχή της Ιερισσού είναι γνωστή σεισμογενής περιοχή που το 1936 έδωσε σεισμό μεγαλύτερο των 7 Ρίχτερ. Σκέφτηκε κανείς τι θα γίνει αν ξαναγίνει μεγάλος σεισμός;

• Για να μπορέσει να γίνει η εξόρυξη πρέπει να αποστραγγιστούν τα νερά της περιοχής. Η καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα θα εξαφανίσει τα νερά από την περιοχή, Η εταιρία διατείνεται ότι θα υπάρχει επαναπροώθηση των νερών. Οι ειδικοί καθηγητές του ΑΠΘ όπως ο ειδικός στα υπόγεια νερά κ. Καραμούζης με εμπεριστατωμένο πόρισμα απαντούν ότι αυτό ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας, ότι δεν εφαρμόστηκε πουθενά και είναι αδύνατο να εφαρμοστεί.

• Η μόλυνση και ρύπανση θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, που θα επηρεαστεί μέσω της μόλυνσης των νερών, της γης, του αέρα αλλά και μέσω της διατροφής, όπως έχει αναλύσει πολλές φορές το θέμα ο καθηγητής της Κοινωνικής ιατρικής του ΑΠΘ κ. Μπένος.

• Θα επέλθει οικονομική καθίζηση τόσο της Χαλκιδικής αλλά και της Θεσσαλονίκης. Αυτό θα γίνει με το γκρέμισμα του τουρισμού, το οποίο ποτέ δεν θα γυρίσει στην προηγούμενη κατάσταση γιατί τίποτε δεν θα μπορέσει να αντιστρέψει στην τοξική ρύπανση που ως γνωστόν κρατάει αιώνες. Επίσης από την δραματική μείωση του εισοδήματος των Χαλκιδικιωτών και την ρήξη του ενιαίου οικονομικού χώρου που είναι τώρα Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη μαζί. Παρόμοιες επιπτώσεις θα υπάρξουν και από το Κιλκίς που θα μεγιστοποιήσουν το πρόβλημα.

• Οι θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρίας, στον μέγιστο αριθμό τους, θα είναι 1.300. Οι δήθεν πληροφορίες ή άρθρα που αναφέρουν παραπάνω θέσεις είναι εκ του πονηρού αφού η ίδια η μελέτη της εταιρίας λέει 1.300. Τώρα δουλεύουν 1.000 περίπου . Δηλ. από τώρα θα έχουμε μια αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 300 θέσεις.

Οι θέσεις εργασίας που ήδη υπάρχουν σήμερα δηλαδή σε τουρισμό, γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία , αλιεία, είναι περίπου 35.000 και το καλοκαίρι με τις εποχιακές θέσεις απασχόλησης στον τουρισμό αυξάνουν τουλάχιστον στο διπλάσιο και καλύπτονται κύρια από Θεσσαλονικείς. Αυτές οι 35.000 / 70.000 θέσεις θα χαθούν ή θα μειωθούν απελπιστικά, γιατί δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την μεταλλευτική δραστηριότητα. Σε τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό ήδη από τώρα ρωτάνε: Τι θα γίνει με την εξόρυξη χρυσού; Ποιος τουρίστας θα έρχεται σε μια περιοχή με τοξική ρύπανση στον αέρα, στα νερά και στις θάλασσές και με την εναπόθεση τοξικών αποβλήτων στα δάση της; Ποιοι στην Ελλάδα θα τρώνε τα προϊόντα της Χαλκιδικής, όταν θα γνωρίζουν για τις τοξικές ουσίες;

Είναι, λοιπόν, ασύμβατη η προστασία του περιβάλλοντος με την προστασία της εργασίας, όπως προσπαθεί να μας πείσει η Eldorado Gold και τα φερέφωνά της ΜΜΕ; Μήπως, αντίθετα, η περιβαλλοντική καταστροφή που αυτή η εξόρυξη συνεπάγεται - σύμφωνα με τους ειδικούς του ΑΠΘ - μαζί με την καταστροφή του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων θα έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της οικονομίας της περιοχής και των υφιστάμενων θέσεων εργασίας;

Πρόκειται για ερωτήματα στα οποία τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ αλλά και η Κυβέρνηση που έσπευσε να δώσει άδεια εξόρυξης στην Ολυμπιάδα, παρά τις επιστημονικές αντιρρήσεις του ΑΠΘ των φορέων και των κατοίκων, πρέπει να απαντήσουν και να δώσουν εξηγήσεις στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό!

Πάντως, εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων που συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα κατά των μεταλλείων, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής που και αυτή έχει πάρει σχετική απόφαση κατά των μεταλλείων σε Γενική Συνέλευση των μελών της, το Τεχνικό Επιμελητήριο και όλοι οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς ούτε τρελοί είναι ούτε τρομοκράτες. Η Χαλκιδική είναι Τρίτη στον Τουρισμό Πανελλαδικά, παράγει το 10% του μελιού πανελλαδικά, και το 60% των μελισσοκόμων από όλη την Ελλάδα αφήνουν τα μελίσσια τους στον Κάκαβο - Χολομώντα. Έχει πάρει ονομασία προελεύσεως για τις ελιές της και τα ψάρια της φτάνουν σε όλη την Ελλάδα. Τα κηπευτικά της εφοδιάζουν την αγορά της Θεσσαλονίκης και έχει καλή κτηνοτροφία και πολλές μονάδες με κτηνοτροφικά προϊόντα.

Γιατί κανένας επαγγελματικός κλάδος εκτός από τους μεταλλωρύχους δεν έχει πάρει θέση υπέρ των μεταλλείων; Γιατί αρκετοί Δήμοι είναι εναντίον και πολλαπλασιάζονται διαρκώς;

Το συμπέρασμα για μας απορρέει αβίαστα:

• Ο αγώνας των κατοίκων καθώς και όλων των φορέων ενάντια στα μεταλλεία, αλλά και ενάντια στην εκτέλεση της αποικιακής σύμβασης της πολιτείας με τον Λάτση για το Ελληνικό, είναι και δικός μας αγώνας.

• Είναι αγώνας για τη ζωή, τις θέσεις εργασίας, την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του περιβάλλοντος.

• Είναι αγώνας που τον οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας
http://perivantologikodiktyoathinon.blogspot.gr/