Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων

Υπάρχει το γήπεδο στο Ολυμπιακό Στάδιο, που ρημάζει αχρησιμοποίητο, ενώ θα μπορούσε να δοθεί στην ΑΕΚ και στον Παναθηναϊκό για να το χρησιμοποιούν. Όχι, όμως δεν τους είναι αρκετό. Πρέπει να χαλάσουν τα λίγα εναπομείναντα πάρκα της Αττικής, όπως αυτό της Ν. Φιλαδέλφειας και αυτό του Γουδή... Για ποιο λόγο; Γιατί ακόμα και η δήθεν "πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση" αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Όμως η ελπίδα δεν χάνεται. Τα κινήματα κρατούν ψηλά την ατζέντα των βιώσιμων επιλογών μας.


Δελτίο τύπου, Αθήνα, 22/06/2017

Πραγματοποιήθηκε χτες με επιτυχία η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που καλέσαμε οι ανωτέρω φορείς και συλλογικότητες, για την υπεράσπιση του Υμηττού και του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν κάτοικοι από τους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου – Χολαργού, αιρετοί από τους προαναφερθέντες δήμους, ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού και εκπρόσωποι επιστημονικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων.

Οι ομιλητές και ομιλήτριες ενημέρωσαν αναλυτικά τη συγκέντρωση για τους κινδύνους που απειλούν τον Υμηττό και το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή από την αλλαγή της δασικής νομοθεσίας προς το χειρότερο, την επικείμενη ακύρωση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού (Π.Δ. 187/2011), τα ποικίλα οικονομικά συμφέροντα και την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για «πολεοδόμηση» γηπέδου του Παναθηναϊκού εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Σχεδόν παράλληλα με τη συγκέντρωση, μια εξαμελής επιτροπή μας συναντήθηκε με τον Υπουργό κ. Σταθάκη και τους γραμματείς του υπουργείου, προκειμένου να μας ενημερώσουν για τις θέσεις και τις προθέσεις τους, σχετικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Π.Δ. 187 / 2011 για την προστασία του Υμηττού, την ανάρτηση των δασικών χαρτών για τον Υμηττό και την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για «πολεοδόμηση» γηπέδου του Παναθηναϊκού εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Σχετικά με τη ΣΜΠΕ για το διάταγμα προστασίας του Υμηττού, η ενημέρωση ήταν ότι βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Για τους δασικούς χάρτες επιφυλάχθηκαν να μας ενημερώσουν προσεχώς.

Η μόνη σαφής απάντηση από τον Υπουργό και τους συνεργάτες του ήταν ότι η θέση του είναι η θέση της κυβέρνησης και το μόνο μέλημα του Υπουργείου είναι η τήρηση της θεσμικής νομιμότητας και η επιστημονική τεκμηρίωση.  Εμείς επισημάναμε ότι η παραβίαση τού μόλις πριν δυο ετών  ψηφισμένου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών, παρά και τις αντίθετες αποφάσεις και των τριών Δήμων της περιοχής, δεν θα αποτελούσαν τήρηση άλλα παράβαση της θεσμικής νομιμότητας, έστω και αν ακολουθηθούν νομιμοφανείς μεθοδεύσεις είτε επιστημονικοφανή προσχήματα.

Κατόπιν αυτών η συγκέντρωση ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της συνάντησης, απέρριψε τη θέση που διατύπωσε ο Υπουργός και ενέκρινε ομόφωνα ως ψήφισμα το κείμενο  το οποίο παραδόθηκε στον Υπουργό. Επισυνάπτουμε το ψήφισμα αυτό.

Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο Ιλισός", Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Τμήμα Αττικής, ΕΜΔΥΔΑΣ, Σύλλογος Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (Β ΕΛΜΕ), Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου "Αγ. Σάββας", Περιβαλλοντικό Δίκτυο Aθήνας, Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου, Περιβαλλοντικός Σύλλογος "Υμηττός"


ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα 21 Ιουνίου 2017 ημέρα Τετάρτη όλες και όλοι που συμμετείχαμε στη συγκέντρωση που συνδιοργάνωσαν οι παραπάνω φορείς, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να υπερασπιστούμε τον Υμηττό και το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων αποφασίσαμε ομόφωνα την έγκριση του παρακάτω ψηφίσματος

Δηλώνουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα ακόλουθα:

Α    Η αλλαγή της δασικής νομοθεσίας προς το χειρότερο, η επερχόμενη ακύρωση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Υμηττού (ΠΔ 187/Δ/2011)  (με ευθύνη και του Υπουργείου Περιβάλλοντος που καθυστερεί απαράδεκτα την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) δείχνουν ότι ο Υμηττός βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο όσων θέλουν να "αξιοποιήσουν" τις εκτάσεις του όχι μόνο με παράνομες αλλά και με "νόμιμες" διαδικασίες και αντιδασικές πολιτικές κατάργησης των όποιων προστατευτικών ρυθμίσεων της νομοθεσίας και του Συντάγματος.

Β     Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων, που αποτελεί φυσική συνέχεια του όρους Υμηττού, που με βάση την κείμενη νομοθεσία (Ν 732/1977, Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Ν 4277/2014, ΠΔ 187/Δ/2011), που ήταν αποτέλεσμα των μακρόχρονων αγώνων των κατοίκων με τη συμβολή των επιστημονικών φορέων (ΕΜΠ, Πολεοδόμοι, Αρχιτέκτονες κλπ), έχει χαρακτηριστεί και θεσμοθετηθεί ως ενιαίος χώρος υψηλού πρασίνου, αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Αυτό το θεσμοθετημένο Μητροπολιτικό Πάρκο θα καταστραφεί, υποβαθμιστεί, συρρικνωθεί, τσιμεντοποιηθεί με την εξαγγελθείσα από τον Πρωθυπουργό χωροθέτηση του Γηπέδου του Παναθηναϊκού στον πυρήνα του και στη συνέχεια από  τις ενέργειες των αρμόδιων υπουργών.

Γ     Επιπλέον μια τόσο μεγάλη αθλητική μονάδα, με τις συνοδευτικές χρήσεις εμπορίου, όπως και με τις τεράστιες απαιτήσεις κίνησης και στάθμευσης αυτοκινήτων, θα δυσχεράνει τη λειτουργία των τεσσάρων νοσοκομείων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που βρίσκονται στη περιμετρική ζώνη του πάρκου, και θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τις όμορες περιοχές κατοικίας Παπάγου-Χολαργού και Ζωγράφου.

Απαιτούμε και Αγωνιζόμαστε για:

  1. Άμεση ανάκληση της πρότασης για κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων.
  2. Απόλυτη νομοθετική προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού. Άμεση παραλαβή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και δημοσίευση της ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).
  3. Καμία οικιστική επέκταση στον Υμηττό, πάγωμα όλων των αποφάσεων πολεοδομικής φύσης που δίνουν άδειες οικοδόμησης σε δασικές περιοχές, ή αυτών που παραχωρούν δασικές εκτάσεις και επιτρέπουν αλλαγή χρήσης.
  4. Άμεση απομάκρυνση ασύμβατων για το δάσος εγκαταστάσεων (π.χ. στρατόπεδα, σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων, σούπερ μαρκετ κλπ).
  5. Όχι στη  συνταγματική αναθεώρηση των προστατευτικών άρθρων για το περιβάλλον.
  6. Ολοκλήρωση της υλοποίησης στο σύνολο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή-Ιλισίων (απομάκρυνση στρατοπέδων, ΕΠΟ, Μπαντμιντον, έγκριση Σχεδίου Γενικής Διάταξης, δημιουργία φορέα διαχείρισης του Πάρκου κλπ).