Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Δήλωση Οικολογικού Δίκτυου για την κατάθεση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»

Της Mathilde Roussel, φυτεμμένη κατασκευή από
ανακυκλωμένο μέταλλο.
Στη συνάντηση των οργανώσεων διαμαρτυρίας και συλλογής υπογραφών, που έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τον υπουργό ΥΠΑΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη (9.4.2020) τού ζητήθηκε να επιμηκυνθεί η ολιγοήμερη διαβούλευση του νομοσχεδίου και ο χρόνος κατάθεσής του στην Βουλή να γίνει μετά από συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πολιτών, πανεπιστημιακών και διοικητικών για το περιβάλλον. Ο λόγος διότι το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» ήταν, αντιθέτως προς το όνομά του, οπισθοδρομικό και καταστροφικό και έχρηζε πολλών τροποποιήσεων και επεξεργασίας.  Ο Υπουργός δεν δέχτηκε και αρνήθηκε να δεσμευτεί για μια ακόμα συνάντηση ακόμα και όταν μετά τις υποσχέσεις του ότι θα συμπεριλάβει κάποιες από τις παρατηρήσεις τους, ζήτησαν να δουν το τελικό μετά τις τροποποιήσεις νομοσχέδιο.  Αντ' αυτού όμως και σύμφωνα με την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών για το νομοθετικό έργο κατέθεσε την Παρασκευή 24/4 το νομοσχέδιο στη Βουλή και τις ημέρες Δευτέρα 4  και Τρίτη 5 Μαΐου θα διεξαχθεί η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε επίπεδο λοιπόν τακτικής, η κυβέρνηση επέλεξε την προσφιλή συνήθη μέθοδο των γρήγορων και αναπάντεχων διαδικασιών, «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις», όταν "αλέκτωρ" εννοούμε τις διαδικασίες ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών και των κινημάτων τους, των οργανώσεων και φορέων που ασχολούνται με το περιβάλλον, και των περιβαλλοντικών τοπικών συλλόγων.
Και όταν αυτός ο τάχα "εκσυγχρονισμός" αφορά σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως μεταξύ άλλων:

  • Γρήγορες διαδικασίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.  Θα θυμάστε ίσως κάποιοι το από παλιά όραμα των δεξιών κυβερνήσεων “fast truck” διαδικασιών, όταν πρόκειται για κερδοφόρες επιχειρήσεις με ανύπαρκτους ελέγχους.
  • Αλλαγή κανονισμών και ρυθμίσεων για τις προστατευόμενες περιοχές και κατηγοριοποίησή τους, με εμφανή αναμενόμενα αρνητικά αποτελέσματα εφόσον αποκλείονται οι τοπικές κοινωνίες και οι επιστημονικοί φορείς από την προστασία τους.
  • Υποβιβασμός της δασικής Υπηρεσίας και των φορέων διαχείρισης
  • και εξαρχής νέοι δασικοί χάρτες, με τρόπο που να αφήνει περιθώρια για εκ νέου καταπατήσεις και δασικούς αποχαρακτηρισμούς τύπου "η χαρά των εργολάβων".
Το Νομοσχέδιο έτσι εσπευσμένα που κατατίθεται δείχνει τον πανικό του Υπουργού να περάσει αντιλαϊκές και αντιπεριβαλλοντικές διατάξεις, γνωρίζοντας τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις όλων των παραπάνω οργανώσεων και φορέων, και μάλιστα σε μια εποχή πρωτόγνωρη για όλο τον κόσμο λόγω κορωνοϊού.

Το Οικολογικό Δίκτυο ενώνει την φωνή του μαζί με όλες σχεδόν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, φορείς διαχείρισης, πανεπιστημιακούς φορείς κ.ά. και κατ’ αρχήν ζητά να αναβληθεί η διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του στη Βουλή.

Κε πρωθυπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε εσάς γιατί θεωρούμε ότι είναι θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας και πολιτικού ήθους, σε μια περίοδο πανδημίας όπου ενώ όλοι οι πολίτες βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας (τους οποίους και ευχαριστείτε καθημερινά για την κατανόησή τους στα μέτρα εγκλεισμού τους) αιφνιδιάζονται και παρακολουθούν με απόγνωση να προχωρά  το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, του θανάτου του περιβάλλοντος της χώρας τους!   Ενός περιβάλλοντος ακόμα αξιοζήλευτου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.  Έτσι αισθανόμαστε και γι’ αυτό το λόγο, ελπίζουμε στην κατανόησή σας και ζητάμε να δώσετε εντολή για την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με σκοπό την περαιτέρω βελτίωσή του και την ακόμα περισσότερο θωράκιση του περιβάλλοντος. Τότε θα είναι σύγχρονο και ουσιαστικό το νομοσχέδιο όταν θα συντελέσει για να μειωθεί η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση, να προστατευτεί η βιοποικιλότητα της πανίδας και χλωρίδας του τόπου μας, προϋποθέσεις απαραίτητες που δεν θυσιάζονται για καμιά οικονομική "ανάπτυξη", όπως αυτή που υπονοεί ο "εκσυγχρονισμός" του Νομοσχεδίου, που κατέθεσε ο Υπουργός σας.

Οι υπογραφές συνεχίζονται εδώ [http://chng.it/ZsXxyFYxwt]