Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Πρόταση του Οικολογικού Δικτύου για ένα μεγάλο Πράσινο Συνέδριο

Το Οικολογικό Δίκτυο, η κοινωνική δικτύωση που πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει στις 9.6.2019 τις ζωντανές οικολογικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε μια πανελλαδική συνάντηση για τη διερεύνηση μιας σαφούς προγραμματικής βάσης και ενιαίας οργανωτικής δομής, διαπιστώνει ότι οι συνθήκες στον οικολογικό χώρο και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια δεν ευνόησαν τη συγκρότηση μιας πράσινης εναλλακτικής λύσης ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αλλά αποφάσισαν στο συνέδριό τους ότι στηρίζουν για 3η φορά άλλο κόμμα και δυσκόλεψαν πολύ το εγχείρημα. Τα στελέχη και τα μέλη τους που έδωσαν μάχη για την αυτονομία της πολιτικής οικολογίας και τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του οικολογικού χώρου σε ένα δυναμικό πράσινο πόλο, είτε αποχώρησαν είτε αδρανοποιήθηκαν, διαπιστώνοντας ότι έχουν μπει τίτλοι τέλους στο κόμμα που αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους.

Στη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα υπό τον τίτλο «Πράσινοι» συναντήθηκαν παλιοί και νέοι αγωνιστές της οικολογίας για να εκφράσουν και στη χώρα μας το πράσινο κύμα που έχει αναδυθεί δυναμικά σε όλη την Ευρώπη. Παρόλες, όμως, τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες στην Αυτοδιοίκηση, δεν κατάφεραν να συσπειρώσουν τις διάσπαρτες οικολογικές δυνάμεις και τα ενεργά άτομα του χώρου σε ένα κοινό κατέβασμα στις εθνικές εκλογές. Άλλωστε, η κυβέρνηση δημιούργησε τις συνθήκες που απόκλειαν τις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, με την οικονομική εξάντληση στις πρόσφατες τριπλές εκλογές και με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια των πρόωρων εθνικών εκλογών. Ταυτόχρονα αποκλείστηκε και η δυνατότητα να συγκροτηθεί ένας ελκυστικός και αξιόπιστος πράσινος πόλος, που να δίνει την ελπίδα της επιτυχούς συμμετοχής στην εκλογική μάχη.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου οι πολίτες που επιλέγουν να υποστηρίξουν ένα σχήμα όπως οι «Πράσινοι», δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα. Οι προσπάθειες όμως για τη συγκρότηση ενός ισχυρού και ενωτικού πράσινου πολιτικού σχηματισμού, που να μπορεί να εξαναγκάζει τις κυβερνήσεις σε δραστική αλλαγή των πολιτικών, θα πρέπει να συνεχιστούν. Ταυτόχρονα, το οικολογικό κίνημα θα πρέπει να διευρύνει τη σύνδεσή του με την κοινωνία και τις πρωτοβουλίες των πολιτών.

Σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχει πια ένας κόσμος κοινών πράσινων αξιών που συσπειρώθηκε, άφησε πίσω του παθογένειες του χώρου, κατάθεσε την εμπειρία του και τη γνώση των προβλημάτων, κέρδισε ως παρακαταθήκη την ανανέωση προσώπων και πρακτικών και διακήρυξε ότι η συνεργασία και η ενότητα παραμένουν ισχυρά ατού στο κοινό μας τραπέζι.

Το Οικολογικό Δίκτυο προτείνει τη διοργάνωση ενός μεγάλου πράσινου συνεδρίου τον επόμενο Οκτώβρη και θα καταβάλει όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία του.

Οικολογικό Δίκτυο
www.oikologiko-diktyo.gr
https://www.facebook.com/oikologikodiktyo
https://oikologikodiktyo.wordpress.com
oikologiko.diktyo@gmail.com