Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ρέμα Πικροδάφνης: τα έργα θ' αρχίσουν κόβοντας τα 750 δέντρα από τα 1000...

Το Ρέμα της Πικροδάφνης είναι το τελευταίο ρέμα της νότιας Αττικής που διατηρείται σε φυσική μορφή και πηγάζει από τη δυτική πλευρά του Υμηττού.

 Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής του έργου «Ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης από Λ. Βουλιαγμένης έως εκβολή».

Σύμφωνα με την απόφαση υπολογίζεται οτι στη συγκεκριμένη περιοχή του ρέματος υπάρχουν περίπου 1000 δέντρα, από τα οποία θα κοπούν 776! Αναλυτικότερα: 50 Ευκάλυπτοι, 199 Λεύκες, 444 Πλατύφυλλα (Μουριές, Μελιές κ.ά.), 28 Ελιές, 23 Πεύκα, 11 Εσπεριδοειδή, 21 Κυπαρίσσια! Η απώλεια αυτών των δέντρων, εκτός όλων των άλλων, σημαίνει και καταστροφή της βιοποικιλλότητας, καταστροφή των ενδιαιτημάτων της πανίδας που ζει ή φιλοξενείται εποχιακά στο ποτάμι της Πικροδάφνης (αποδημητικά πουλιά).

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στην Πικροδάφνη έχουν καταγραφεί πάνω από 100 είδη πουλιών (ερωδιοί, βουτηχτάρια, καλαμοκανάς, γλάροι, γλαρόνια, κορμοράνοι, νυχτοκόρακας, δρεπανοσκαλίδρα, κοκκινολαίμης, θαλασσοσφυριχτής, τουρλίδες, γερακίνα, κουκουβάγια κ.ά.). Από αυτά, τα 12-15 είδη είναι προστατευόμενα. Όμως, εκτός από τα πουλιά στην Πικροδάφνη ζουν βατράχια, ψάρια, σαύρες, χελώνες, σκαντζόχοιροι, σαλιγκάρια, πεταλούδες! Έχει και πιο σπάνιους επισκέπτες, τα χέλια! Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το λεύκωμα «Ανακαλύπτοντας την Πικροδάφνη, Μια Περιήγηση στη Φύση του ρέματος της Πικροδάφνης», που γράφτηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, για λογαριασμό του Δήμου Αγίου Δημητρίου, το 2012.

Όταν στο Los Angeles είναι αποφασισμένοι να πληρώσουν 1380 εκατομμύρια για να επαναφέρουν το ομώνυμο ποτάμι στη φυσική του μορφή, σπάζοντας τόνους τσιμέντου που έχουν μετατρέψει την κοίτη του σ΄ ένα τσιμεντένιο κανάλι, στη Σεούλ το 2005 απομάκρυναν αυτοκινητόδρομο πέντε χιλιομέτρων που είχε κτιστεί πάνω από τον ποταμό Cheonggyecheon στην καρδιά της πόλης και στη Γερμανία αποκαταστάθηκαν οχτώ χιλιόμετρα τσιμεντένιου καναλιού του ποταμού Ισαρ, στο κέντρο του Μονάχου, στην Αθήνα πληρώνουμε για να καταστρέψουμε το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής, από τα ελάχιστα που διατηρούνται ακόμη σε φυσική κατάσταση!

Οι παραπάνω αποκαταστάσεις ποταμών που είχαν τσιμεντοποιηθεί, δεν είναι οι μοναδικές στον κόσμο. Διαβάστε εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο στο «Διαδικτυακό περιοδικό για το περιβάλλον».

Την απόφαση 279/2016 που εγκρίνει τους Περιβαλλοντικούς όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) καταψήφισαν μονο 10 Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι εξής: Ι. Μανουσογιαννάκης, Χ. Αγγελονίδη, Ε. Ζαφειρίου, Ι. Πρωτούλης, από τη “Λαική Συσπείρωση”, Δ. Κουτσούμπα, από την “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή Στην Αττική, ΑΝΤΑΡΣΙΑ σε Κυβέρνηση – Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.”, Μ. Γιαννακάκη, από την “Παρέμβαση για την Αττική, Δημοκρατική, Οικολογική Κίνηση” και Μ. Κούκα, Α. Βασιλάκη, Φ. Νικολιδάκη, Α. Μαντάς, από τη “Δύναμη Ζωής”.

Πηγή: Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, http://kipi.gr/?p=5109