Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Φόρουμ της πολιτικής οικολογίας

Μανιφέστο ιδεολογικών αρχών στην πρώτη Πανελλαδική Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Η απογοήτευση στην κοινωνία από τις κεντρικές πολιτικές, η μετάλλαξη της κυβερνώσας αριστεράς και η ταύτιση των Οικολόγων Πράσινων στην καθοδική της πορεία αναδεικνύουν την ανάγκη για ανασύνταξη του οικολογικού κινήματος, διαπιστώνουν στελέχη του χώρου.

Σε πανελλαδική συνάντηση, μάλιστα, του Οικολογικού Δικτύου στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι πυρήνων του Δικτύου από διάφορες περιφέρειες της χώρας, υιοθέτησαν ένα μανιφέστο ιδεολογικών αρχών, αποφάσισαν να παρεμβαίνουν δημόσια στην πολιτική και άλλη επικαιρότητα και να λειτουργήσουν ως ένα φόρουμ διαλόγου του χώρου της πολιτικής οικολογίας. Ταυτόχρονα θέλουν να οικοδομήσουν άμεση λειτουργική σχέση με τα κινήματα και τις νέες εναλλακτικές πρωτοβουλίες.

Το Οικολογικό Δίκτυο ιδρύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από 72 άτομα του οικολογικού χώρου, που εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την υποχώρηση των αιτημάτων και των αξιών του οικολογικού κινήματος. Οι στόχοι του Οικολογικού Δικτύου διατυπώθηκαν στην ιδρυτική του διακήρυξη.

Τώρα υιοθέτησαν και δημοσιοποιούν το μανιφέστο ιδεολογικών αρχών τους και οργανώνονται πανελλαδικά.

Πιο αναλυτικά, στις 2-3 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πανελλαδική συνάντηση του Οικολογικού Δικτύου, όπου αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Επαναβεβαιώθηκε ότι το Οικολογικό Δίκτυο αποτελεί ένα φόρουμ διαλόγου του χώρου της πολιτικής οικολογίας που επαναδιατυπώνει τις οικολογικές αρχές και τα αιτήματα, τα θέτει σε διάλογο για την επικαιροποίησή τους και τα προβάλει στον δημόσιο χώρο αναζητώντας κοινό βηματισμό στη σκέψη και στη δράση. Το Οικολογικό Δίκτυο είναι κοινωνικός φορέας στον χώρο της πολιτικής οικολογίας που υπερβαίνει τα κόμματα, δεν φιλοδοξεί δηλ. να αποτελέσει το ίδιο ένα νέο πολιτικό κόμμα, ανεξάρτητα αν μέλη του συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε κομματικές διεργασίες.
  • Το Οικολογικό Δίκτυο είναι ένα Δίκτυο πολιτικού διαλόγου και κοινής δράσης του οικολογικού κινήματος, με βάση τις αρχές της πολιτικής και κοινωνικής οικολογίας. Επιδιώκει να τονιστούν τα κοινά στοιχεία όσων αναφέρονται στην πολιτική οικολογία, αναζητώντας την ύπαρξη ενός υψηλού ήθους και ενός δημιουργικού κλίματος, που να εμπνέουν για κοινές δράσεις και την περιγραφή ενός κοινού προτάγματος για τον κόσμο και το μέλλον του.
  • Το Οικολογικό Δίκτυο επιδιώκει να είναι σε άμεση λειτουργική σχέση με τις πρωτοβουλίες, τα κινήματα και τους σύγχρονους προβληματισμούς και να απελευθερώσει δυνάμεις που το συνδέουν ουσιαστικά με την κοινωνία και τις νέες εναλλακτικές πρωτοβουλίες. Γι’ αυτό και επιδιώκονται επαφές και θεματικές συναντήσεις μετά από διάλογο σε βάθος και συμμετοχή ατόμων που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικά και οικολογικά κινήματα και πρωτοβουλίες αντιεθνικιστικές και αντιρατσιστικές, κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, περιβαλλοντικών αντιστάσεων, εναλλακτικών νομισμάτων, αυτοδιαχειριστικών πρακτικών, οικοκοινοτήτων, αποανάπτυξης, τοπικοποίησης κτλ.
  • Η απογοήτευση στην κοινωνία από τις κεντρικές πολιτικές, οι αποκλίνουσες στρατηγικές που αναπτύχθηκαν στο έδαφος της πολύπλευρης κρίσης, η ταχύτατη μετάλλαξη της κυβερνώσας αριστεράς και η ταύτιση των Οικολόγων Πράσινων στην καθοδική της πορεία αλλά και η αδυναμία επίλυσης των διαφορών που χρονίως ταλανίζουν τον πράσινο χώρο αναδεικνύουν την ανάγκη το Οικολογικό Δίκτυο να παρεμβαίνει δημόσια με διάφορες αφορμές της πολιτικής και άλλης επικαιρότητας και να ασκεί πολιτική κριτική με βάση τις υιοθετημένες αρχές και τις θέσεις του.
Επίσης, έγινε αποδεκτό το κείμενο των ιδεολογικών αρχών, αναλύθηκε η πολιτική συγκυρία και αποφασίστηκε η οργάνωση ανοικτής εκδήλωσης για το μέλλον του χώρου της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα, στα τέλη Σεπτέμβρη.

Στο Συντονιστικό όργανο του Οικολογικού Δικτύου συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Αναστασιάδης (Κρήτη), Κώστας Κιτσίκης (Ιόνια), Γιάννης Κούτσικος (Στερεά), Χρήστος Λιάρος (Θράκη), Γιάννης Μανομενίδης (Μακεδονία), Γιώργος Μπλιώνης (Μακεδονία), Γιάννα Νίκης Σαραντοπούλου (Αττική), Σέβη Παϊδα (Αιγαίο), Γιάννης Παρασκευόπουλος (Αττική), Μιχάλης Τρεμόπουλος (Μακεδονία) και Τέλης Τσόγκας (Θεσσαλία).

Το μανιφέστο ιδεολογικών αρχών υπάρχει εδώ
Η ιδρυτική διακήρυξη και οι υπογράφοντες υπάρχουν εδώ